Umor i vožnja = najgora kombinacija - Autoškola Zeleni Val
16059
post-template-default,single,single-post,postid-16059,single-format-standard,tribe-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive
 

Umor i vožnja = najgora kombinacija

Umor i vožnja = najgora kombinacija

Mnogi ovih dana polaze kući sa svih strana, i izdaleka, vraćaju se za blagdane u Hrvatsku iz svojih zapadnih i sjevernih evropa, sjedaju u auto i žure, bez zaustavljanja, kako bi stigli što prije – i upravo bi se kod te žurbe moglo presjeći Reainu glazbenu čaroliju i vratiti se u stvarnost: upozorenja, naime, koja uočavaju vozači i na hrvatskim autocestama – da ne voze umorni, nego da stanu i odmore se – nipošto nisu bezrazložna i na njih i te kako treba obratiti pažnju.

Umor je povezan s pospanošću, a samo sat do dva nedostatka sna, naime, kod vozača u razdoblju od 24 sata gotovo udvostručuje rizik od prometne nesreće. A ako je vozač u rečenom razdoblju spavao manje od četiri sata, vjerojatnost da će doživjeti sudar veća je 11,5 puta.

Istaknuto je to u novom izvještaju američke AAA Fondacije za sigurnost u prometu. Dr. David Yang, izvršni direktor Fondacije, sažeo je podatke iz izvještaja u rečenicu da je manje od najmanje sedam sati sna, koliko se preporučuje spavati u 24-satnom razdoblju, može imati smrtonosne posljedice.

Simptomi pospanosti

Već je dobro poznato da nedostatak sna može dovesti do umora i smanjene koncentracije. Vozačima nedostatak sna može smanjiti koncentraciju, usporiti vrijeme reagiranja te utjecati na sposobnost donošenja razboritih odluka.

Prethodno istraživanje američke Zaklade za sigurnost u prometu pokazalo je da 97 posto vozača smatra neprihvatljivim voziti u stanju pospanosti, no usprkos tome to čini jedan od trojice, dok je jedan od 25 ispitanih izjavio da je u posljednjih mjesec dana barem jednom zaspao za volanom.

Prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, 2013. godine pospanost za volanom bila je uzrok 72.000 sudara, 40.000 ozljeda i 800 smrtnih slučajeva.

Novom istraživanju Zaklade cilj je bio utvrditi koliko nedostatak sna povećava rizik od sudara motornih vozila. Bez obzira na činjenicu da podaci koje su vozači davali o dužini spavanja i običajima pri vožnji ne moraju biti precizni, rezultati su ipak upozoravajući.

Istraživanje je uključilo više od sedam tisuća vozača uključenih u gotovo pet tisuća prometnih nesreća u razdoblju nešto većem od dvije godine. Traženi su podaci o početku i završetku putovanja, broju sati sna u razdoblju od 24 sata prije nesreće, trajanju pospanosti itd.

Nakon obrade tih podataka, pokazalo se da je kod vozača koju su spavali šest do sedam sedam (u odnosu na najmanje sedam preporučenih) sati vjerojatnost za sudar veća 1,3 puta, kod pet do šest sati sna vjerojatnost je rasla na gotovo dva puta, a ako su spavali samo četiri do pet sati, rizik od nesreće penjao se na skoro četiri i pol puta.

Manje od četiri sata značilo je 11,5 puta veći rizik od prometne nesreće. Svakako, manje od pet sati sna izjednačeno je s vožnjom u pijanom stanju.

Simptomi pospanosti su zijevanje, učestalo treptanje, stanje koje se najčešće opisuje riječima “nisam mogao držati otvorene oči”, nemogućnost da se sjetite nekoliko zadnjih prijeđenih kilometara, zahvaćanje ruba prometnog traka, neprimjećivanje prometnih znakova itd. Gotovo pola ispitanih vozača izjavilo je, međutim, da nisu imali takvih simptoma prije nego što bi zaspali za volanom.

Preporuke za izbjegavanje vožnje u stanju pospanosti:

– Spavati najmanje sedam sati svaki dan
– Duža putovanja poduzimati u vrijeme kad ste i inače budni
– Zaustaviti se i odmoriti svakih dva sata
– Izbjegavati lijekove koji izazivaju pospanost
– Putovati s nekim tko će vas držati posve budnima

Izvor: Slobodna Dalmacija