Mobitel i vožnja - Autoškola Zeleni Val
16068
post-template-default,single,single-post,postid-16068,single-format-standard,tribe-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive
 

Mobitel i vožnja

mobitel vožnja

Mobitel i vožnja

Glavni razlozi za najteža stradavanja u cestovnom prometu su mobitel, brzina, alkohol i nekorištenje komponenti pasivne sigurnosti.

Unatrag nekoliko godina postajemo svjesni nove pošasti, ona se naziva distrakcija. Distrakcija je utjelovljena  kroz mobitele, upozorava policija. No to se ne tiče samo vozača motornih vozila, nego je sveprisutan i kod pješaka, a nažalost vrlo često i kod vozača bicikala. Tijekom vožnje se događaju razne distrakcije – jedenje, pijenje, pušenje, razgovor s putnicima u vozilu, ali niti jedna nije kao korištenje mobitela. Psihologijska struka se slaže da su razgovor mobitelom i upravljanje vozilima dvije kognitivno zahtjevne aktivnosti, odnosno da je za kvalitetan razgovor i upravljanje vozilom potrebna umna usredotočenost pa je jasno da se te dvije aktivnosti međusobno ometaju.
Ipak, jasno je da je ozakonjena uporaba komunikacijskih uređaja (čitaj: mobitel ) korištenjem hands-free pomagala zapravo jedno prijelazno i nesvrhovito alibi rješenje.

S druge strane, znanstvenici su došli do spoznaje da razgovor sa suvozačem ima za razliku od razgovora telefonom, pozitivan utjecaj na vozača jer ga održava budnim i može mu ukazivati na uočene situacije na cesti i eventualno nešto korisno sugerirati.
S obzirom da je opasnost od korištenja mobitela za vrijeme prometovanja u smislu teških stradavanja, apsolutno sveprisutna, a novija relevantna istraživanja obeshrabrujući govore o korištenju zakonski „sigurnih“ hands-free uređaja, najbolje rješenje bilo bi utišati mobitel i ne javljati se na njega tijekom vožnje, priopćili su iz policije.

Temeljem iznesenog, policija će ubuduće na području cijele Hrvatske kroz svakodnevne i ciljane aktivnosti posvetiti dodatnu pažnju sankcioniranju nepropisnog korištenja mobilnih telefona, a kroz svoje proaktivno djelovanje ukazivati građanima na potrebu izbjegavanja svih distrakcija tijekom sudjelovanja u prometu u bilo kojem svojstvu, jer bez usredotočenosti nema niti sigurnog prometa. Iz policije su ukazali na još jedan veliki problem, koji dovodi do najtežih stradavanja, a raširen je diljem Hrvatske. To je nekorištenje sigurnosnih pojaseva, pogotovo na stražnjim sjedalima automobila.

Gotovo je nevjerojatan izostanak percepcije o veličini ovog problema kada je stradavanje u pitanju. Ljudi nisu svjesni da ih nevezanjem, prilikom slijetanja vozila s ceste ili prevrtanja, sile koje djeluju u tim trenucima pretvaraju u projektile, koji donose zlo sebi i drugima u vozilu, ustvrdili su.
Osim toga, izuzetno su česta izlijetanja osoba iz vozila, koje gotovo u pravilu smrtno stradavaju, a oni koji su bili vezani, ostaju u vozilima s lakšim ozljedama. Policija će , u razdoblju pred nama, posebnu pozornost posvetiti korištenju sigurnosnih pojaseva u vozilima, s posebnim naglaskom na vezanje na stražnjim sjedalima.